De ce se folosește laserul în proiectele de prelucrare moderne

Laserul este utilizat în prezent în proiecte de prelucrare moderne din numeroase domenii, iar specialiștii din echipa Analko Aluminium explică acest fenomen și motivele pentru care laserul a fost adoptat atât de rapid.

Laserul poate lucra cu multe materiale diferite

Fie că este vorba de metal, diamante, materiale plastice, lemn, sticlă sau multe alte materiale, un laser nu va avea nicio problemă să reducă dimensiunile sau să ajute la crearea unor forme complexe și unice.

Tăierea cu laser utilizează un consum redus de energie

Tăierea cu laser este un proces care se face cu economie de energie, ceea ce conduce la scăderea costurilor de producție. Pentru companii acest lucru a fost foarte important și reprezintă unul dintre cele mai importante motive pentru care laserul a fost inclus în procesul de producție.

Precizie incredibilă

Natura extrem de precisă și fină a tăierii este unul dintre cele mai mari beneficii pe care le-au adus laserele. Permite tăieri extrem de precise, care lasă o tăietură curată și un finisaj neted. Acest lucru a ajutat produsele, componentele și dispozitivele să devină mult mai mici și reduce considerabil risipa de material care a fost întâlnită în trecut. Procesul de taiere laser este decisiv în ceea ce privește economia de materiale.

Tăierea laser este implicată în mai multe procese industriale

Deși utilizarea principală este pentru procesele de fabricație și producție, aceasta nu este singura zonă în care tăierea cu lasere a avut un impact uriaș. Este utilizat pe scară largă în sectorul medical pentru tăierea țesuturilor umane și în procese precum chirurgia oculară.

De asemenea, laserul poate fi găsit în alte aplicații, cum ar fi în scopuri artistice. Un artist chiar a decis să folosească un laser pe alimente pentru a tăia creativ modele și finisaje interesante.

Un laser poate fi utilizat pentru mai multe aplicații

Pe lângă faptul că procesul de tăiere în sine este potrivit pentru o gamă de aplicații diferite, vei descoperi, de asemenea, că un singur laser are multiple utilizări. Puterea de căldură, intensitatea și durata fasciculului pot fi controlate, permițându-i să taie în diferite moduri și să lucreze mai bine cu diferite materiale. În plus, un laser pentru tăiere poate fi utilizat pentru multe procese similare, cum ar fi gravarea, marcarea și găurirea.

Este important să reții că nu există un singur tip sau tehnică de procesare cu laser și există unele diferențe importante între toate.

Procesul de tăiere cu laser pe gaz este finalizat folosind un laser cu gaz, format din C02. Deși este utilizat în mod obișnuit, lungimea sa de undă este mai mare decât cea a altor tipuri, ceea ce înseamnă că poate funcționa doar cu nemetale.

Procesul de tăiere cu cristal  se realizează folosind lasere nd: YAG (granat de aluminiu cu itriod neodim ) și nd: YVO (orto-vanadat de itriiu dopat cu neodim), se încadrează în grupul de lasere în stare solidă.

Are avantaje față de metoda gazului, deoarece poate funcționa atât cu metale, cât și cu nemetale, dar o mașină laser cu cristale este construită din piese scumpe și, prin urmare, este costisitoare.