Ce este catalizatorul si de ce este important pentru masina ta?

Pentru a putea deslusi pe deplin ce sunt aceste catalizatoare mai intai de toate trebuie inteles ce este si de unde provine. In primul rand, daca este sa definim catalizatorul din punct de vedere chimic, acesta este o substanta care provoaca o reactie chimica. Acest lucru este valabil si pentru catalizatoare auto cu diferenta ca acesta foloseste substante chimice pentru a converti gazele nocive in unele mai putin nocive pentru ca apoi sa le elimine in atmosfera.

Ce este un catalizator?

Aceste substante nocive provin din arderea combustibililor, a motorinei sau a benzinei. Si, cum masurile impotriva poluarii sunt destul de drastice si luate foarte in serios de autoritat, este necesar ca fiecare posesor de autovehicule sa isi echipeze masina cu catalizatoare. Dar, modelele de autovehicule noi sunt dotate cu aceste catalizatoare si este esential ca acestea sa nu fie demontate. Performanta masinii nu este afectata de aceasta piesa auto.

In prezent, aceste catalizatoare difera foarte mult de cele care se gaseau initial in interiorul autovehiculelor. Acestea au evoluat o data cu cerintele si necesitatile, dupa cum era normal si de asteptat. In cazul modelelor de catalizatoare vechi se gaseau in interior mic bile ceramice iar in catalizatoarele moderne acestea au structura unui fagure la interior, unde se afla un strat de catalizatori chimici. Acestia din urma, produc o serie de reactii chimice care pot sa transforme substantele nocive emanate in unele mai putin nocive, dupa cum am spus si la inceputul acestui articol.

Mai exact, acesti catalizatori chimici care se regasesc in catalizatoare auto sunt formati din metale precum platina, rodiul sau paladiul. Pentru un singur catalizator sunt necesare doar cateva grame din aceste metale.Cumpar catalizatoare auto 0736112 144.

Importanta acestor catalizatoare pentru tine si masina ta

Catalizatoarele, au astfel puterea de a proteja mediul inconjurator si sa creeze conditiile prielnice unei vieti sanatoase si lipsite de griji. Aceste piese auto sunt foarte importante si nu trebuie sa lipseasca din dotarea nici unui autovehicul. Ca orice componenta auto si acestea se inlocuieste dar este recomandat sa se apeleze la un service auto specializat.

La un service auto, catalizatorul vechi este indepartat si inlocuit cu unul nou iar cel vechi este dus intr-un centru de reciclare unde este depozitat corespunzator.

Desi este insesizabil, gazele nocive ale unui autovehicul pot crea o serie de probleme deosebit de grave pentru mediu dar si pentru sanatatea oamenilor. De multe ori, aceste efecte sunt ireversibile. Este important sa te asiguri ca aceste catalizatoare functioneaza perfect pentru a te asigura ca toate gazele nocive sunt transformate iar in mediu nu sunt eliberate decat cele mai putin nocive.

Intotdeauna apeleaza la specialisti cand este vorba despre schimbarea sau depozitarea acestor catalizatoare deoarece daca sunt lasate la intamplare atunci efectele pot sa fie destul de grave pentru mediu. Legislatia in vigoare prevede sanctiuni foarte drastice pentru cei care nu respecta prevederile in acest sens, motiv pentru care este recomandat sa te asiguri ca masina ta nu polueaza si poti contribui si tu la un mediu mai curat si sanatos atat pentru vremurile actuale cat si pentru cele viitoare.