De obicei, asociem vinul rosu cu consumul de vin in Romania, insa recent romanii au dobandit o pasiune si pentru vinul rose care este la fel de savuros precum cel rosu. Crama Girboiu este un producator expert de vinuri romanesti care foloseste tehnici moderne, insa cu atitudine traditionala pentru a imbutelia cele mai bun vin!
Din vasta lor gama de vinuri rose reiese doar calitatea celor mai bune boabe de struguri atent culese de catre profesionisti. Crama Girboiu uneste metodele moderne de selectionare a boabelor de struguri prin cunostinte traditionale de facut vin pentru a oferi cel mai bun produs clientilor sai.
Vinul rose este des asociat cu ziua indragostitilor sau cu aniversarile de cuplu, deoarece este mai slab in continut de alcool si in functie de anul si soiul de struguri poate fi si mai dulceag, ceea ce este intotdeauna pe gustul doamnelor.
Acest tip de vin este obtinut atunci cand cojile strugurilor rosii sunt lasate la fermentat doar pentru o scurta perioada de timp alaturi de pulpa. Ca sa va faceti o idee, va vom spune ca vinurile rosii sunt obtinute adesea dupa ce strugurii au fost lasati sa fermenteze saptamani bune, in timp ce, in cazul vinurilor rosé, acestia capata culoarea in numai cateva ore.
Producatorul de vin are controlul absolut asupra culorii vinului si stie exact cand trebuie sa indeparteze cojile strugurilor rosii, responsabile cu pigmentarea. Dupa cum cred ca intuiti deja, aproape orice sortiment de struguri rosii de vin – de la Cabernet Sauvignon la Syrah – poate fi folosit pentru a obtine vinul rosé. Totusi, exista anumite stiluri si anumite sortimente de struguri care sunt agreate in mod deosebit pentru obtinerea acestei bauturi.
Gusturile cel mai des intalnite ale vinurilor rosé:
– Capsuni;
– Pepene galben;
– Petale de trandafir;
– Coaja de lamaie;
– Rubarba.
Cele mai proeminente gusturi ale vinului rosé sunt de fructe, de flori, citrice sau pepene, carora li se adauga arome placute de plante verzi proaspete. Fireste, in functie de tipul de struguri alesi, vinul rosé poate capata o varietate bogata de savori.
Vinurile Rose sunt facute din struguri rosii, dar sucul si cojile sunt in contact doar pentru o perioada scurta de timp (de la cateva ore pana la cateva zile) inainte de separarea sucului. Cand vinificatorul este multumit de culoare, procesul de vinificare continua la fel ca si pentru vinul alb. Vinurile Rose sunt rareori imbatranite in stejar. Vinurile Rose au fost intotdeauna baute in sudul Frantei. Initial, au fost facute din resturi de struguri care nu au facut vinul rosu local. Aceasta filozofie a vinificatiei s-a schimbat, iar Vinurile Rose se fac acum intr-un mod controlat si au dobandit o anumita reputatie. Sunt vinuri seci.
Unele dintre cele mai bune soiuri de rose provin din Franta – de la Tavel (care produce doar vinuri rose) in regiunea Rhône si Anjou, in Valea Loarei. In anii 1960, Vinurile Rose erau destul de populare in Statele Unite, dar au avut o oarecare decadere. Apoi, Zinfandel alb a intrat pe piata in anii ’80 si s-a nascut categoria de vin blush. Zinfandelul alb este dulce si are un continut scazut de alcool si, datorita popularitatii sale masive, multi consumatori cred acum ca toate vinurile rose sunt dulci.
Vinurile rose sunt create din struguri rosii care sunt zdrobiti si decojiti, dar perioada de macerare este scurta, adica mai putin de 24 de ore. Fabricarea vinului rose seamana cu procesul vinurilor albe. In general, macerarea este oprita inainte de inceperea fermentatiei si cantitatea dorita de antociani a fost extrasa din cojile acestor struguri. Dupa inceperea fermentatiei alcoolice, daca sucul se scurge, vinul ar avea un continut fenolic ridicat. Apoi, piureul este presat si sucul este procesat in continuare, in acelasi mod ca vinul alb si sugerarea sucului si fermentarea rece. Vinul are un continut scazut de tanin in comparatie cu vinul rosu si tratat ca vin alb. Vinul este depozitat rece, protejat de oxidare si imbuteliat pentru baut devreme.
Culoarea vinului rose variaza de la portocaliu pal pana la viu aproape de violet, care depinde de tehnicile de vinificatie si de varietatile utilizate. Poate fi facut simplu, spumant sau semi-spumant si are o gama larga de niveluri de dulceata, de la rosé provensal foarte uscat pana la Zinfandeluri si blushuri albe dulci. Este fabricat din diferite tipuri de struguri si poate fi gasit pe tot globul. Vinul rose este produs cu metoda contactului cu coaja. Dupa ce strugurii cu coaja neagra sunt zdrobiti, coaja este lasata sa ramana in contact cu sucul pentru o perioada scurta de timp, timp de doua pana la douazeci de ore. Cojile sunt apoi aruncate, mai degraba decat lasate in contact pe tot parcursul fermentarii. Cand coaja este lasata sa intre in contact cu sucul, vinul final capata o culoare mai intensa.
Alege sa deschizi o sticla de vin rose Girboiu pentru a sarbatori in fiecare weekend!