Sfaturi utile pentru schimbarea uleiului de masina

Uleiul auto nu este nimic mai mult decat cel folosit pentru a lubrifia motorul si toate piesele pe care le contine, astfel incat masina sa functioneze corect. Prin aplicarea uleiului de motor corect la o masina nu numai ca ii veti asigura mai multi ani de viata, dar, de asemenea, acest lucru permite reglarea temperaturii vehiculului, inhiba coroziunea si curata toate deseurile acestuia.

Daca vrei sa cheltuiesti cat mai putin in momentul in care trebuie sa schimbi cate ceva la masina ta, cea mai buna decizie este aceea de a alege sa cumperi la promotii piese auto, astfel incat bugetul tau sa poata fi folosit intr-un mod eficient pentru cat mai multe lucruri. Tine cont de fiecare data de recomandarile producatorilor in ceea ce priveste schimburile si piesele pe care va trebui sa le achizitionezi astfel incat sa nu ai surprize neplacute ulterior, atunci cand apar probleme.

Cat de des trebuie schimbat uleiul masinii tale

Imaginati-va un motor, toate piesele sale ruland la capacitate maxima, miscandu-se la mii de rotatii pe minut. Si inevitabilele frictiuni care apar limiteaza durata de viata a motorului nostru. Dar exista un element cheie pentru a va asigura ca intregul bloc functioneaza perfect si il uzeaza cat mai putin posibil. Vorbim despre ulei.

Prin urmare, daca intretinerea adecvata este esentiala, schimbarea uleiului atunci cand atinge  limita este esentiala, deoarece daca il pastram la nesfarsit in interiorul motorului nostru, pot fi create impuritati care impiedica uleiul sa-si indeplineasca functia, precum si ar putea sa-si schimbe proprietatile (devenind mai mult sau mai putin dens decat ar trebui).

Adica, daca nu suntem atenti, vom avea un ulei care nu va lubrifia piesele si nici nu le va mentine curate, deoarece o parte din treaba sa este de a igieniza motorul, luand o parte din impuritatile generate la filtrul de ulei, impiedicandu-le sa continue sa se deplaseze prin mecanici.

Cat de des schimb uleiul din masina

Raspunsul este la fel de simplu ca „orice spune producatorul”. Cand mergeti la atelier, asigurati-va ca uleiul utilizat se incadreaza in caracteristicile permise pentru modelul dumneavoastra (il puteti privi in manual), deoarece uleiurile pot avea diferite tipuri de vascozitate si sunt concepute pentru a functiona intr-un anumit interval de temperaturi, astfel incat unele sunt ideale in zonele foarte reci si altele in zone foarte calde.

In acelasi mod in care veti sti ce tip de ulei are nevoie masina dvs., producatorul subliniaza si cand sa faceti schimbarea uleiului, desi cea mai comuna este la fiecare 15.000 de kilometri cu un ulei sintetic, cel mai frecvent de mai bine de 20 de ani. Dar este, de asemenea, important durata in timp si, in cazul in care nu faceti prea multi kilometri, expertii nu recomanda sa luati mult mai mult de un an pentru a face schimbarea uleiului pentru a evita mai multa murdarie si impuritati care, pe termen lung, pot dauna motorului. Exista mai multe uleiuri si lichide auto iar tu va trebui sa le alegi pe cele mai potrivite pentru masina ta.

Cu toate acestea, tipul de conducere si utilizarea obisnuita sau neobisnuita a acesteia pot provoca unele modificari pe care trebuie sa le luam in considerare cu revizuiri continue.

Astfel, este recomandat sa verificati starea uleiului la fiecare 3.000 de kilometri. In acest fel, veti verifica daca este la nivelul potrivit, puteti prinde o posibila defalcare in timp daca nivelul este scazut si, in plus, veti monitoriza si daca este prea murdar.

In ultimul caz, se recomanda schimbarea acestuia chiar daca nu ati atins kilometrii stabiliti si veti sti ca este necesar, deoarece uleiul va fi prea negru.