Cum alegem plita care consumă mai puțin?

Știi care este consumul unei plite vitroceramice, unei plite pe gaz sau unei plite pe inducție? Ansamblul aparatelor de gătit dintr-o locuință reprezintă în medie 10% din energia consumată în sânul unei locuințe. Acest procentaj important implică punerea unor anumite întrebări în materie de alegerea echipamentelor, în special când vine vorba de plita de gătit. Consumul unei plite, vitroceramice, pe gaz sau pe inducție poate fi destul de important mai ales dacă funcționează cu funcția Booster activată care consumă mult mai mult. În funcție de modelul de plită ales consumul poate varia considerabil.

Care sunt diferitele modele de plite existente pe piață?

Există diferite modele de plite pe piață, fiecare cu consum diferit. Ai de ales între o plită pe gaz, o plită pe inducție sau o plită vitroceramică. Vechile modele de plite electrice consumă multă energie însă sunt din ce în ce mai rare în locuințe. În schimb, consumul unei plite vitroceramice, adică plita de gătit de generație nouă este mai scăzut. Consumul unei plite vitroceramice depinde de obiceiurile de gătit din locuință.

Unde se găsesc indicațiile de consum ale diferitelor tipuri de plite?

Dacă ești în căutare de electrocasnice care nu consumă multă energie, plita poate fi o variantă posibilă. În ceea ce privește plitele electrice, acestea din urmă răspund la obligațiile de etichetare implementate începând din anul 1992. Astfel, o etichetă energetică prezentă pe plita electrică îți va indica consumul plitei de gătit. Este, drept urmare, extrem de simplu să cunoști în mod precis atât consumul unei plite electrice cât și consumul unei plite vitroceramice. Consumul unei plite pe gaz este determinat de fapul că labelul NF-Gaz va asigura consumatorul de o performanță energetică de calitate. Eticheta energetică și această certificare vor fi indicatori pertinenți în căutarea unei plite  care consumă puțin.

Câteva exemple de consum ale plitelor de gătit

În funcție de diferitele tipuride plite existente pe piață, puterea indusă va fi diferită, necesitând astfel un racord specific pentru plitele cu inducție în special.

Puterea diferitelor modele de plite va fi următoarea:

  • Plita pe inducție: între 2000-3000W;
  • Plita vitroceramică: între 1200 și 2100 W;

Această putere este puterea maximă care corespunde uilizării tuturor focurilor în mod simultan, la putere maximă. Spre exemplu, dacă vrei să pui la fiert doi litri de apă, vei avea nevoie de patru minute și 150 Wh pentru o plită pe inducție și cinci minute și 100 h în cazul unei plite vitroceramice. Consumul unei plite pe gaz va fi inferior consumului unei plite vitroceramice în special dacă aceasta din urmă este legată la gaz natural.

Cum putem optimiza consumul unei plite de gătit?

Mai multe trucuri ne permit limitarea consumului diferitelor tipuri de plite și realizarea unor economii de energie în bucătărie. Spre exemplu, folosirea unui capac permite păstrarea ansamblului energiei consumate pentru gătirea alimentelor.

În plus, oprirea plitei, fie că este vorba despre o plită vitroceramică, o plită pe gaz au o plită pe inducție, cu puțin timp înainte de terminarea gătitului ne permite diminuarea consumului plitei. Acest lucru este adevărat mai ales în cazul plitei vitroceramice care continuă să încălzească minim 10 minute după oprire. De aceea, consumul unei plite vitroceramice rămâne modest, cu condiția să știi să o foloseti în mod adecvat.

Decongelerea alimentelor înainte de gătire este în egală măsură recomandată pentru ca alimentele să se încălzească cu adevărat, nu să se decongeleze întâi. Această atitudine va limita consumul plitei, vitroceramice sau alt model.

Dincolo de cunoașterea acestor aspecte cu privire la consumul unei plite vitroceramice, pe gaz sau inducție, poți diminua costul legat de gătirea alimenelor dacă găsești un furnizor de electricitate potrivit.