Tot ce trebuie sa stii despre fungicide

Fungicidele reprezinta o clasa importanta de substante chimice folosite in agricultura si horticultura pentru a controla si preveni infectiile fungice ale plantelor. Acestea sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii culturilor si pentru prevenirea pierderilor semnificative de productie cauzate de boli fungice.

De cate tipuri sunt fungicidele

Exista diferite tipuri de fungicide, clasificate in functie de compozitia chimica, spectrul de actiune si modul in care sunt aplicate:

 • Fungicide de contact: Acestea raman pe suprafata plantei si distrug ciupercile atunci cand vin in contact cu ele. Sunt eficiente pentru prevenirea infectiilor, dar trebuie reaplicate periodic, deoarece nu patrund in tesutul plantei. Poti vedea aici mai multe despre ce sunt fungicidele.
 • Fungicide sistemice: Sunt absorbite de planta si distribuite prin sistemul sau vascular. Acestea pot controla ciupercile atat la nivelul suprafetei, cat si in interiorul plantei, oferind o protectie mai durabila.
 • Fungicide biologice: Sunt derivate din organisme vii (de exemplu, bacterii, fungi) si sunt considerate o alternativa mai ecologica la fungicidele chimice.

Cum actioneaza fungicidele

Fungicidele functioneaza prin diverse mecanisme pentru a inhiba cresterea sau a ucide ciupercile patogene:

 • Inhibarea sintezei de ergosterol: Multe fungicide vizeaza sinteza ergosterolului, un component esential al membranei celulare a ciupercilor.
 • Perturbarea respiratiei celulare: Unele fungicide intervin in procesul de respiratie celulara al ciupercilor, inhiband producerea de energie.
 • Inhibarea diviziunii celulare: Alte fungicide pot impiedica diviziunea celulara in ciuperci, oprind astfel inmultirea acestora. Utilizarea fungicidului Switch asigura toate aceste trei etape.

Cum se aplica fungicidele?

Metodele de aplicare a fungicidelor variaza in functie de tipul acestora, tipul de planta tratata si boala vizata:

 • Pulverizare: Cea mai comuna metoda, implica pulverizarea fungicidelor pe frunze si alte parti ale plantei.
 • Tratamentul semintelor: Fungicidele sunt aplicate direct pe seminte inainte de plantare pentru a proteja plantele tinere de boli.
 • Injectie sau infuzie: In cazuri speciale, fungicidele pot fi injectate direct in trunchiul arborilor.

Suguranta in utilizarea fungicidelor

Utilizarea fungicidelor este strict reglementata pentru a asigura siguranta alimentara si protectia mediului.

 • Perioada de pauza: Este timpul necesar intre ultima aplicare a fungicidului si recoltare, pentru a asigura descompunerea reziduurilor chimice la niveluri sigure.
 • Reglementari: Exista legi stricte care reglementeaza tipurile de fungicide permise, dozele si modurile de aplicare.
 • Rezistenta la fungicide: Utilizarea excesiva sau necorespunzatoare a fungicidelor poate duce la dezvoltarea rezistentei la fungicide in randul populatiilor de ciuperci.

Tipuri de fungi care afecteaza plantele

Fungi patogeni pentru plante reprezinta o provocare majora in agricultura si horticultura, cauzand boli care pot reduce semnificativ randamentul si calitatea recoltelor. Unii dintre cei mai comuni fungi patogeni includ:

 • Phytophthora spp.: Acest gen include Phytophthora infestans, cunoscut pentru cauzarea mucegaiului tarziu in cartofi si tomate, o boala devastatoare care a condus la Marea Foamete Irlandeza in secolul al XIX-lea. Phytophthora afecteaza o varietate larga de plante si se manifesta prin pete intunecate pe frunze si fructe, putrezirea radacinilor si moartea plantelor.
 • Fusarium spp.: Acesti fungi sunt responsabili pentru boli precum fusarioza, care afecteaza cerealele (grau, orz, porumb) si alte culturi. Infectiile pot duce la scaderea vigorii plantelor, ingalbenirea frunzelor si deformarea tulpinilor, iar in cazurile severe, la pierderea intregii recolte.

Fungicidele sunt instrumente vitale in lupta impotriva bolilor fungice ale plantelor. Este crucial sa se utilizeze in mod responsabil si conform reglementarilor pentru a minimiza riscurile pentru sanatatea umana si mediul inconjurator. Dezvoltarea continua a fungicidelor mai sigure si mai eficiente, precum si utilizarea metodelor de control biologic, reprezinta directii importante pentru viitorul agriculturii durabile.