Sunt domenii in care poti fi autodidact, statut care te poate apropia chiar de pionierat si mari descoperiri. Insa aceasta este o exceptie. Cele mai multe dintre ariile vietii au nevoie de un proces de invatare ghidat si supervizat de specialisti, pentru ca rezultatul sa fie cel scontat. Unul din ele, desi pare ca sunt multi care contrazic asta, este sofatul. Sa zicem ca ai trecut demult de momentul in care ai cautat pe google Scoala de soferi Brasov ai carnet deja de ani de zile si siguranta experientei care a venit la pachet cu asta. Ce maschezi tu sub denumirea pompoasa a „stilului propriu de condus” este de fapt tupeul in trafic. Ignorarea tuturor lucrurilor invatate la un moment dat, pe care le dispretuiesti acum, ca nu mai esti incepator, nu inseamna ca ai atins un alt nivel, ci poate doar in contextul in care ne referim la unul inferior in ceea ce priveste bunul simt.
Stim cu totii ca orasele sunt aglomerate, ca lumea nu este disciplinata, ca autoritatile nu se implica in gasirea unor solutii. Dar de aici pana la a-ti face singur si legea, si dreptatea, e cale lunga. Nu ai sa vezi vreodata asumandu-si o astfel de atitudine lipsita de deferenta un motociclist. E ca si cand, atunci cand au scris „scoala de soferi categoria A Brasov” le-a fost oferita o infuzie de corectitudine si responsabilitatea ad hoc, pe care timpul nu o atenueaza, ci o potenteaza. Insa nu pare sa fie valabil pentru nicio alta categorie de permis de conducere. Soferii de autovehicule, oricare ar fi ele, devin zmei mai ales cand nu au dreptate, sau mai bine zis, fix atunci cand nu au. Pentru ca totdeauna mitocania va avea mai multi decibeli decat bunul simt.
Exista stiluri de sofat, nu contesta nimeni asta. Sunt mai pregnante la cei ce fac asa ceva la modul profesionist, insa se pot observa si la ceilalti conducatori auto. Dar sa nu dam vina pe ele pentru propriile noastre greseli. Pana la urma, ca in orice interactiune umana civilizata, si cea din trafic ar trebui sa fie condusa de aceleasi valori si reguli, in care nimeni nu conteaza mai mult decat celalalt, iar dreptatea o fac regulile stabilite. Daca schimbarea lumii incepe cu actiunea fiecarui, este timpul sa ne asumam acest rol revolutionar macar in gesturile mici, care, adunate, vor face o MARE diferenta…