Kitul de distribuție: Din ce este alcătuit și cum se întreține?

Dacă distribuția mașinii nu este în stare bună, va aduce cu sine o serie de probleme serioase, afectând integritatea motorului. Având rolul de a furniza aer și carburant cilindrilor motorului, aceasta este importantă și pentru evacuarea gazelor arse.

Află din acest articol ce conține kitul de distribuție și când trebui să îl schimbi, pentru a evita defectarea lui și daunele pe care le poate produce.

Componentele kitului de distribuție

Distribuția poate fi pe curea sau pe lanț. Cu toate că cea pe lanț este mai durabilă, a fost înlocuită tot mai mult de distribuția pe curea, care este mai ușor de întreținut și mai silențioasă.

Componentele incluse în kitul de distribuție cuprind cureaua dințată de antrenare, rola întinzătoare, rola de ghidare și pompa de apă. Astfel, dacă cureaua de distribuție angrenează și pompa de apă, cele două se înlocuiesc împreună.

Prin urmare, atunci când vrei să înlocuiești o distribuție Range Rover Evoque, vei avea nevoie de un nou întinzător distribuție Range Rover și rolă de ghidare, pentru ca mașina ta să funcționeze optim.

Când are mașina ta nevoie de o nouă distribuție?

Schimbarea kitului de distribuție pe curea se realizează în funcție de recomandările producătorului, luând în considerare numărul de kilometri parcurși și ultimul schimb realizat.

Chiar și în cazul în care nu circuli foarte mult cu mașina, este nevoie să înlocuiești cureaua de distribuție, întrucât aceasta se poate uza, rolele de întindere și ghidare având o durată limitată de viață.

Prima înlocuire a kitului de distribuție se efectuează la 90.000 de kilometri, pentru ca apoi să se facă la fiecare 60.000 de kilometri, dar nu mai târziu de 5 ani.

În cazul distribuției pe lanț, schimbarea acesteia se efectuează mult mai rar, la 180.000 de kilometri sau la peste 200.000 de kilometri.

Ce se întâmplă dacă nu îți schimbi distribuția la timp?

Fiecare componentă a mașinii este importantă. Spre exemplu, o galerie admisie Range Rover cu probleme, poate cauza supraîncălzirea motorului, scăderea nivelului de antigel sau rularea zgomotoasă la relanti.

În cazul kitului de distribuție, dacă acesta nu este schimbat la timp, riști să se rupă cureaua, rola de întindere și cea de ghidaj sau chiar să îți fie afectată pompa de apă.

În această situație, va trebui să suporți costurile kitului de distribuției și ale manoperei, dar și transportul mașinii la service-ul auto, cu ajutorul unei platforme, în funcție de locația unde a avut loc defecțiunea.

Există și cazuri mai grave, în care defectarea distribuției să producă daune la chiulasă sau să se fisureze blocul motor și să se deterioreze pistoanele.

Toate aceste probleme pot fi prevenite, prin monitorizarea și schimbarea la timp a kitului de distribuție. Simpla respectare a intervalului de service pentru revizia anuală a mașinii, te scapă nu doar de probleme cu distribuția, ci și cu alte sisteme vitale ale mașinii.

De aceea, se respectă cu strictețe data reviziilor auto, se înlocuiesc la timp fluidele și alte consumabile ale mașinii, iar reparațiile se fac doar în ateliere auto autorizate, dedicate mărcii tale.