Ingrijeste-te de masina ta

Anul acesta am achizitionat prima mea masina, dupa ce am inceput sa le studiez foarte atent inca de cand eram mic. Fara sa stiu prea multe detalii tehnice despre acestea, le admiram cand treceau pe strada sau cand le vedeam in diverse parcari ale magazinelor. Imi placeau, aveam si cateva modele preferate si iar cu timpul am ajuns sa ma plimb cu toate. Din pacate parintii mei nu au avut o masina si astfel nu am avut ocazia sa il vad pe tata cum schimba fie un filtru de motorina, fie o roata sau alte diverse piese auto.

Acest lucru insa nu m-a impiedicat sa fiu interesat de aceste lucruri si, usor-usor, fie cu un prieten, un vecin sau pur si simplu de pe internet, am inceput sa mai invat sa schimb singur diverse piese la masina. Probabil pentru ca orice lucru se poate invata mult mai simplu atunci cand exista pasiune. In aprilie anul acesta am achizitionat un Ford si, dupa 10.000 de kilometri am hotarat ca e timpul sa ii schimb filtrul de motorina, filtrul de lei, filtrul de aer si cateva piese auto care nu erau intr-o stare foarte buna la sistemul de directie al masinii. Cum iarna bate la usa iar eu in curand voi face o excursie la Viena cu masina, mi-am schimbat si cauciucurile, dupa ce am achizitionat noi anvelope de iarna.

Daca la schimbul de filtre m-am descurcat foarte bine, nu acelasi lucru il pot afirma si despre schimbul de anvelope, unde am apelat la un specialist, pentru a fi totul in regula. Nu as vrea sa traversez muntii in luna Decembrie si sa raman blocat prin niste nameti de zapada, cel mai bine este sa fii pregatit mereu. Mai urmeaza sa imi cumpar lanturi, unelte de indepartat gheata si zapata de pe parbriz si restul masinii am achizitionat deja, masina este puternica si in acest scenariu nu trebuie sa imi mai fac nici o grija pentru un eventual traseu pe drumuri inzapezite.

Anvelopele de iarna nu au mai devenit obligatorii de la inceputul lunii noiembrie, insa odata cu primii fulgi de zapada fiecare sofer va fi pasibil de amenda in cazul in care nu le va avea in dotare. Eu  mi le-am instalat cu cateva zile inainte de aceasta data si pot spune de acum ca paza buna trece primejdia rea. Vremea nu este tocmai stralucita, asa ca nu se stie cand va aparea prima ninsoare, insa eu sunt pregatit pentru orice situatie . Chiar daca mi-am luat permisul iarna trecuta, circuland pe zapada si gheata cu o masinuta nu tocmai puternica, nu pot sa spun ca m-as descurca in orice situatie.

Daca in cazul altor piese auto care cedeaza putem chema imediat pe cineva sa ne tracteze sau chiar sa ne ajute sa le schimbam pe loc, in cazul anvelopelor de iarna acest lucru nu mai este chiar atat de simplu. Sa urci niste serpentine foarte inclinate fara acestea poate deveni misiune imposibila si in acest caz importanta anvelopelor poate deveni majora. Fii pregatit pentru iarna ce vine!