De ce nu trebuie sa te temi inainte de a incepe un tratament de parodontoza?

tratament paradontoza

Toate progresele facute de medicina dentara in ultimii ani inseamna nu numai faptul ca beneficiezi de tratamente mult mai eficiente decat in trecut. Ele ofera, in acelasi timp, si o asigurare suplimentara: nu mai exista nici un motiv sa iti fie frica de vizita la stomatolog!

Intr-adevar, durerea si neplacerile au disparut de ani buni din cabinete, unde acum totul se petrece in cele mai bune conditii, pacientul este consultat in permanenta si se simte cat se poate de confortabil.

Toate aceste progrese sunt vizibile inclusiv atunci cand vine vorba de tratament pentru parodontoza, una dintre cele mai neplacute si, in acelasi timp, cele mai frecvente afectiuni stomatologice la noi in tara si in intreaga lume.

Tratament parodontoza – primele proceduri

Potrivit specialistilor de la dentalpremier.ro, boala parodontala este o afectiune care se manifesta prin inflamarea gingiei si a tesuturilor de sustinere a dintelui. Ea are o evolutie progresiva si, pentru un tratament de succes, conteaza mult momentul in care este descoperita.

Atunci cand faci prima vizita la stomatolog, se efectueaza un examen clinic, uneori insotit de o radiografie. In paralel, sunt evaluate tehnicile de igiena dentara ale pacientilor si impactul pe care diferite obiceiuri daunatoare, precum fumatul, pot sa il aiba asupra sanatatii.

In functie de natura problemei si de stadiul de evolutie, primele etape ale unui tratament parodontoza cuprind diferite proceduri, precum realizarea unor detartraje repetate sau dezinfectia mecanica si chimica a pungilor parodontale, cu ajutorul unor solutii puternic antiseptice.

De asemenea, pot fi administrate antibiotice pe cale generala, insotite, local, de o solutie de antibiotic precum Periocilin, care sigileaza si elibereaza substanta activa pentru o perioada cuprinsa intre 7 si 10 zile. Se pot realiza, tot acum, si chiuretaje subgingivale sau se poate opta pentru o solutie cat se poate de moderna si eficienta: utilizarea laserului.

Tratament parodontoza – stadiile avansate

Dupa ce au fost efectuate toate aceste proceduri, este nevoie de realizarea unei noi evaluari. In acest scop, sunt efectuate o radiografie dentara de control, precum si masuratori ale pungilor parodontale. Pe baza informatiilor astfel obtinute, se decide cum trebuie actionat in continuare.

In unele cazuri, medicii considera ca este nevoie de tratament chirurgical. Acesta poate fi efectuat in mai multe feluri: gingivectomii, chiuretaj subgingival in camp deschis sau folosirea laserului.

Laserul ofera, dintre toate solutiile existente, cele mai multe avantaje si implica cele mai putine riscuri. Prezinta o precizie foarte mare si, in plus, este redus la minimum riscul de infectie, datorita faptului ca sterilizeaza locul in care actioneaza. Astfel, sunt reduse si sangerarile, deoarece ajuta la coagularea vaselor de sange. In folosirea acestui tip de tratament pentru parodontoza nu este nevoie nici de suturi si nici de efectuarea vreunei anestezii puternice.

Alte posibile solutii presupun aplicarea unor membrane de colagen peste aditii de os sau utilizarea a diferite substante pentru regenerarea osului si a ligamentelor dintelui.

Nu lasa problema sa se agraveze, ci viziteaza din timp medicul stomatolog! Nu uita ca, atunci cand vine vorba de tratament parodontoza, timpul este un factor esential!