Cum se face asfaltul?

Asfaltul este un material de constructie esential utilizat in intreaga lume pentru construirea si intretinerea drumurilor, parcarilor si a altor suprafete rutiere. Producerea asfaltului implica un proces complex, care combina agregate minerale, bitum si alte ingrediente pentru a obtine un material durabil si rezistent. Acest articol iti va oferi o privire detaliata asupra procesului de fabricare a asfaltului. Procesul de executie a asfaltului se face in urmatoarele etape:

Colectarea si pregatirea agregatelor

Primul pas in producerea asfaltului este colectarea agregatelor minerale. Acestea pot include pietris, nisip si pietre concasate de diferite dimensiuni. Agregatele sunt aduse intr-o statie de sortare, unde sunt curatate de impuritati si separate in functie de dimensiune. Agregatele curate si sortate sunt apoi stocate in silozuri pentru utilizare ulterioara. De cele mai multe ori, aceste agregate balastiera sunt cumparate de la furnizori care le si transporta.

Incalzirea si uscarea agregatelor

Agregatele stocate sunt transferate intr-un tambur de uscare, unde sunt incalzite la temperaturi ridicate pentru a elimina orice continut de umiditate. Acest proces de uscare este important pentru a asigura o buna aderenta intre agregate si bitum.

Pregatirea bitumului

Bitumul, un produs derivat din petrol, este esential in producerea asfaltului. Intr-o instalatie specializata, bitumul este incalzit pentru a-l face lichid si usor de amestecat cu agregatele. Se adauga aditivi si modificatori pentru a imbunatati caracteristicile de aderenta, rezistenta si flexibilitate ale asfaltului.

Amestecarea agregatelor si a bitumului

In continuare, agregatele uscate si bitumul sunt amestecate intr-un malaxor asfaltic. Acesta poate fi un malaxor cu tambur sau un malaxor cu palete. Amestecarea se face pana cand agregatele sunt complet acoperite si imbibate de bitum, obtinandu-se un amestec uniform si consistent.

Transportul si aplicarea asfaltului

Asfaltul proaspat obtinut este transportat in camioane specializate, cunoscute sub numele de camioane de distributie asfaltica. Acestea livreaza asfaltul catre santierele de constructie, unde este aplicat pe suprafetele pregatite. Utilizand utilaje si echipamente speciale, asfaltul este distribuit si compactat pentru a obtine o suprafata plana si durabila.

Din ce este facut asfaltul?

Asfaltul este un material de constructie utilizat pentru acoperirea drumurilor, trotuarelor, parcarilor si altor suprafete similare. Este alcatuit dintr-un amestec de materiale agregate si lianti asfaltici. Iata principalele componente ale asfaltului:

Agregatele reprezinta particulele solide care alcatuiesc majoritatea volumului asfaltului. Acestea pot fi de diferite dimensiuni si forme, inclusiv pietris, nisip si praf de piatra. Agregatele confera stabilitate structurii asfaltului si rezistenta la compresiune.

Liantul asfaltic este componenta care leaga agregatele si confera coeziune si rezistenta asfaltului. Acesta este obtinut dintr-un produs petrolifer numit bitum asfaltic sau asfalt. Bitumul este un material vascos si gros, care devine mai lichid la temperaturi ridicate si se solidifica la temperaturi mai scazute. Liantul asfaltic asigura aderenta agregatelor si rezistenta la apa si la uzura.

Fillerii, cunoscuti si sub denumirea de pudra minerala, sunt particule fine, cum ar fi praf de piatra sau pudra de ciment, care sunt utilizate pentru a umple spatiile mici dintre agregate si pentru a asigura o suprafata uniforma si compacta.

Aditivii sunt substante chimice adaugate la amestecul de asfalt pentru a imbunatati proprietatile acestuia. Acestia pot include plastifianti pentru a creste flexibilitatea asfaltului, agenti de aderenta pentru a imbunatati legatura intre liant si agregate, modificatori reologici pentru a controla  comportamentul asfaltului la temperaturi ridicate si scazute, si multe altele.