Cum se ascute corect lantul de drujba din metal dur de la Stihl?

Marii producatori de motoferastraie din lume, printre care suedezii de la Husqvarna si germanii de la Sthil, isi doteaza utilajele cu lanturi de drujba extrem de diferite, in functie de specificul respectivului aparat si de puterea sa. In continuare, vom vorbi despre lantul cu care este prevazut modelul MS 193 T de la brandul nemtesc, destinat ingrijirii copacilor.

Aceste motoferastraie sunt foarte usoare, menite exclusiv utilizatorilor profesionisti, fiind folosite doar pentru lucrari de toaletare a copacilor cu dimensiuni relative reduse. MS 193 T se remarca printr-un centru de greutate optim pozitionat si o masa redusa, ceea ce il face usor de utilizat la inaltimi mari, chiar si pentru perioade indelungate de timp.

In momentul in care oricare componenta a acestor motoferastraie da semne de oboseala, ea trebuie inlocuita de urgenta, pentru a pastra o productivitate ridicata si a preveni accidentarile. Una dintre cele mai bune solutii este sa cumperi respectivele accesorii din oferta magazinului online Roco Piese, care iti pune la dispozitie numeroase oferte si reduceri de preturi.

Un caz aparte il constituie insa lantul de drujba, care in mod logic nu poate fi inlocuit de fiecare data cand randamentul motoferastraului scade. In schimb, dintii acestuia trebuie ascutiti, iar in continuare vom vedea care sunt pasii de urmat, conform specialistilor de la Stihl. In primul rand, trebuie alese uneltele de ascutire potrivite, in functie de diviziunea lantului si, daca este necesar, sina port-lant trebuie tensionata.

Apoi, lantul de drujba trebuie blocat si, eventual, intins suplimentar. Procesul efectiv de ascutire trebuie realizat cu regularitate, de fiecare data fiind necesare maximum doua-trei curse ale pilei peste fiecare dinte. Pentru rezultate optime, pila trebuie ghidata orizontal, in unghi drept fata de suprafata laterala a sinei port-lant, iar ascutirea se va face exclusiv dinspre interior spre exterior.

De asemenea, pila trebuie sa patrunda numai la miscarea de avans, la retragerea de pe lantul de drujba aceasta ridicandu-se. Atentie! Elementele de imbinare si de transmisie nu trebuie ascutite cu pila. In ceea ce priveste orientarea pilei, aceasta trebuie rotita din cand in cand, pentru a evita uzura unilaterala.

Un alt aspect esential atunci cand ascuti un lant de drujba este ca dintii acestuia sa aiba lungimi egale. In caz contrar, lantul va rula greoi si se poate chiar fisura. Pentru a garanta aceeasi lungime a tuturor dintilor, acestia trebuie in mod logic piliti in functie de cel mai scurt dinte taietor. Pentru aceasta operatiune, Stihl recomanda apelarea la serviciul de asistenta tehnica, pentru utilizarea unui electroaparat de ascutire.

Roco Piese – peste 50 de modele de lant de drujba

Magazinul online Roco Piese include in oferta sa peste 50 de modele de lant de drujba, de diferite dimensiuni, lungimi si preturi. Acestea sunt 100% originale sau compatibile cu modele de motoferastraie de la Alpina, Blade Alpin, Dolmar, Husqvarna, Jonsered, Makita, Oleo Mac, Partner, Poulan, Ruris, Solo si Stihl. Preturile acestora pornesc chiar si de sub valoarea de 20 de lei, iar reducerile pot ajunge si pana la 30% din pretul produselor.