Cum au fost inventati ochelarii?

Au existat deja experimente cu ochelari in Evul Mediu. Conform surselor istorice, oamenii erau deja preocupati de ochelari din antichitate, dovezi ale carora pot fi gasite in hieroglifele egiptene din secolul al VI-lea i.Hr. Seneca cel Tanar a avut primele sale experiente in secolul I d.Hr. cu bile umplute cu apa care faceau literele sa para mai mari si mai clare. Cu toate acestea, aceste incercari au ramas la fel; toate eforturile nu au depasit aceasta etapa.

Acest lucru s-a schimbat odata cu traducerea cartii „Comoara Opticii” de catre astronomul, opticianul si matematicianul arab Alhazen, care a fost tradusa in latina in 1240. Astfel, lumea spirituala si bibliotecile manastirii au avut acces si la cunostintele sale. O simbioza a descoperirilor acestei carti, precum si relevanta crescanda a scenariului, care a gasit un cadru demn in manastiri, a dus la prima piatra de lectura a cristalului de roca. Asadar s-a nascut primul ajutor de lectura. Se stia de multa vreme ca unele cristale taiate pot mari obiecte si litere si le pot face mai clare. Dar, in a doua jumatate a secolului al XIII-lea au fost creati atat ochelarii, cat si ochelarii de lectura.

A trecut mult timp pana au ajuns sa fie descopriti ochelarii si imbunatatirea simtului vederii. Cine a inventat exact ochelarii este inca un mister nerezolvat. Cronicile arata ca la sfarsitul secolului al XIII-lea in Toscana a fost creat un prim model de ochelari care nu mai era doar o simpla piatra de lectura, ci a fost asezat pe nas si a servit drept ajutor vizual. Roger Bacon a adus o contributie majora la aceasta prin descoperirile sale in optica fizica. Multa vreme s-a crezut ca Salvino Degli Armati a fost inventatorul ochelarilor, dar exista dovezi ca aceasta persoana insusi nu a existat niciodata. Desigur, primii ochelari erau inca modele imperfecte. Fara suport si echipati cu lentile de sol convexe, erau potriviti doar pentru hipermetropi sau presbiopi. Cea mai veche reprezentare picturala a ochelarilor poate fi vazuta in sala capitolului San Niccolo din Treviso, care sunt fresce ale pictorului italian Tommaso da Modena. Aceste fresce au fost create in jurul anului 1352. Cei mai vechi si inca pastrati ochelari au fost gasiti in 1953 in manastirea Wienhausen langa Celle in 1953. Dateaza din secolul al XIV-lea.

Dupa ce ochelarii au fost rafinati continuu si au fost dezvoltati in continuare, a fost posibila doar descoperirea posibilitatilor oferite de acest ajutor vizual. Intrucat primele modele erau potrivite doar pentru persoanele hipermetrope si presbiopice, problema miopiei a fost tratata ulterior si lentilele divergente concava si biconcava au fost dezvoltate inca din secolul al XVI-lea. Benjamin Franklin datoreaza inventia ochelarilor bifocali. El a proiectat un model in care au fost utilizate doua perechi de ochelari diferiti cu calitatile optice corespunzatoare pentru ochiul drept si stang, astfel incat ochelarii de distanta nu mai trebuiau schimbati in mod constant pentru ochelari de lectura si invers.

Datorita tehnologiei de astazi, cu siguranta nu mai exista motiv de ingrijorare cu privire la perechea de ochelari potrivita. La optica Iasi se vor gasi cele mai frumoase si moderne perechi de ochelari de vedere.