Contractul de vanzare cumparare auto este actul necesar pentru vanzarea unui vehicul intre doua persoane fizice. Acesta se completeaza cu datele cumparatorului si ale vanzatorului, urmand sa primeasca sarcina de transfer al proprietatii. Masina va intra pe numele noului detinator, doar dupa ce autovehiculul a fost scos si inregistrat la Directia de Taxe si Impozite. In acest articol, veti vedea cum se construieste si completeaza contractul de vanzare auto. Tot aici veti intelege cum se duce procedura de vanzare auto la bun sfarsit.
O masina se poate vinde in prezent prin doua tipuri de documente: factura sau contract.
Modalitatea de clasica de vanzare a unui autovehicul intre doua persoane fizice este prin contractul de vanzare cumparare auto. Acest document va trebui completat la orice vanzare a unui autoturism intre doi cetateni. Acum vom discuta despre acest act de vanzare auto, cum va trebui redactat si care sunt modalitatile in care acest document intra in functiune. De asemeni, veti vedea pasii ce trebuie urmariti pentru a duce parcursul vanzarii la bun sfarsit.
De tinut minte: O data cu achizitia unei masini de la o persoana fizica, contractul de vanzare auto va trebui sa contina toti parametrii necesari. Altfel, cumparatorul nu va putea duce la bun sfarsit procedura de inmatriculare auto.
Asadar, sa vedem cum arata un contract de vanzare cumparate auto si cum va trebui folosit!
Cum se foloseste contractul la vanzarea unei masini?
De precizat: Contractul de vanzare auto va fi utilizat la cumpararea unei masini de la o persoana fizica. In acest caz, vanzatorul nu va trebui sa fie companie. Masina se vinde pe baza contractului, doar de catre o persoana fizica. Cel care va cumpara autoturismul poate fi atat companie, cat si un simplu cetatean.
Contractul de vanzare auto va trebui tiparit in 5 exemplare?
Contractul de vanzare al unui autovehicul va trebui redactat in 5 exemplare. Fiecare dintre acestea va acea un scop precis. Unul va ramane la vanzator, 3 vor ajunge la noul proprietar, iar inca un tipizat va ajunge la institutia, ce va scoate masina din evidentele fiscale.
Cumparatorul vehiculului va avea de folosit toate cele 3 exemplare ale contractului de vanzare cumparare auto. Unul dintre acestea va fi utilizat la Directia de Taxe si Impozite, unde cumparatorul are domiciliul. De asemeni, inca un model al contractului este lasat la Directia de Permise si Inmatriculari, iar persoana care cumpara va ramane cu unul singur.
Cum va ajunge contractul de vanzare la cumparatorul auto?
Cumparatorul auto este cel care primeste contractul vizat de doua institutii. Documentul va fi vizat de institutia de Taxe si Impozite, ce scoate masina din evidenta. De asemeni, acelasi act va avea viza de luare in evidenta, ce va fi pusa de institutia de Taxe si Impozite, care inregistreaza masina in evidentele fiscale.
Cum trebuie completat contractul de vanzare auto?
Contractul de vanzare cumparare auto va avea mai multe rubrici, ce vor trebui redactate obligatoriu. Capitolul vanzatorului va trebui completat cu nume, adresa, datele de identificare, judetul si localitatea in care acesta are domiciliul. Dupa cum stiati deja: Datele trecute in contract, vor trebui tiparite la calculator. Incepand din anul 2023, informatiile trecute in aceste documente nu vor mai fi acceptate, daca sunt scrise de mana.
Sub rubrica vanzatorului, vor trebui completate datele cumparatorului. Dupa cum am mentionat si in randurile de mai sus: Cumparatorul poate fi in aceasta situatie, atat persoana fizica cat si entitate juridica.
Cum se completeaza contractul auto cu datele vanzatorului?
In cazul in care persoana care achizitioneaza masina este un simplu cetatean, datele trecute vor fi: nume, adresa de domiciliu, judet, localitate, precum si datele de identificare personale. De asemeni, cel care achizitioneaza masina poate fi si companie. In situatia in care cel care cumpara vehiculul este entitate juridica, vor trebui trecute datele firmei. Acestea sunt: numele companiei, adresa sau sediul, cui-ul firmei si numarul de inregistrare.
Persoana juridica va trebui sa detina si un reprezentant. Acesta devine responsabil de achizitia vehiculului si va raspunde pentru situatiile neprevazute. Va trebui ca reprezentantul sa aiba in contract urmatoarele date: nume, adresa si date de identificare.
Ce alte date va trebui sa mai contina contractul de vanzare cumparare auto?
Contractul de vanzare auto trebuie sa mentioneze date despre autovehicul, data si locul unde se realizeaza vanzarea, precum si semnatura celor doi terti. Cele mai importante date pentru vehicul sunt: marca, modelul, tipul, numarul de identificare ( seria de sasiu ), cilindrii si anul de fabricatie. Acestea vor trebui trecute pentru fiecare procedura de vanzare cumparare auto.
In cazul contractului, aceste elemente ale masinii au rubrici special amenajate, unde pot fi trecute datele cu usurinta. Referitor la anul de fabricatie, pot aparea mici ocluziuni. Anul din certificatul de inmatriculare poate fi diferit fata de cel din cartea auto. De aceea, va sugeram sa il treceti doar pe cel din cartea de identitate a masinii ( auto ).
Ce se intampla cu data, locul si cele doua semnaturi din contract?
Data din contract este cea in care se va vinde autovehiculul. De cele mai multe ori aceasta va trebui trecuta in aceeasi zi in care vehiculul va fi scos de la impozit. Acest proces va reprezenta faptul ca masina va putea fi vanduta doar in ziua in care va iesi de pe ROL-ul proprietarului antecedent.
Locul in care va fi vandut vehiculul va putea fi ales din orice localitate din Romania. Este de indicat ca acesta sa fie cel real, pentru a respecta toti parametrii juridici.
Cele doua semnaturi vor trebui sa existe obligatoriu in contractul de cumparare auto. Fara una dintre semnaturi, incheierea vanzarii nu se poate duce la bun sfarsit. O data cu semnarea acestui document, vanzatorul si cumparatorul si-au dat pe deplin acordul in ceea ce priveste vanzarea bunului din contract.
Ce perioada se aplica pentru inscrierea masinii, o data cu semnarea contractului?
Contractul va acorda noului proprietar o perioada de 30 de zile, pana cand acesta va putea inscrie masina cumparata. Inscrierea vehiculului se va realiza la Directia de Taxe si Impozite unde acesta are domiciliul.
De mentionat: Nu va trebui confundata inscrierea vehiculului cu inmatricularea acestuia. Pentru inmatriculare, noul proprietar are o perioada de 90 zile pentru a finaliza procedura in totalitate.
Depasirea a oricare din cele doua perioade, va atrage cu siguranta aplicarea amenzilor. De aceea, va trebui sa respectati cu strictete ambele termene.
Acestea au fost informatiile despre completarea si folosirea contractului de vanzare cumparare auto. Speram ca toate datele din randurile de mai sus sa va fie cat mai folositoare!
Va multumim ca ati ramas cu noi pana la final!