Ce stim despre vinul rose?

Exista mai multe tipuri de procese de vinificatie care sunt utilizate pentru obtinerea vinului roze.

Prin macerare: vinul se face apoi dintr-un soi de struguri negri, iar strugurii se pun in cuva cu 24 de ore inainte de inceperea fermentatiei. In aceasta perioada scurta, pigmentii prezenti in coaja strugurilor vor impregna sucul si ii vor conferi o nuanta trandafirie.

Prin presare directa: strugurii sunt apoi presati direct dupa recoltare. Sucul colectat este pus direct intr-o cuva pentru fermentare. Aceasta tehnica ofera un roze foarte clar, aproape translucid.

Prin sangerare: se utilizeaza metoda procesului de fabricare a vinului rosu. Se urmareste sa se lase cojile in contact cu sucul (care da vin rosu dupa macerare), dar sa se scoata sucul din cuva mai repede cand a ajuns la culoarea dorita (de unde si termenul de „sangerare”). Sucul extras va fi folosit pentru a produce vin rosé, in timp ce restul isi continua macerarea si va da vin rosu.

Prin amestecare: aceasta tehnica consta in amestecarea vinului rosu si alb pentru a produce vin roze. Aceasta tehnica este folosita pentru a produce 15% din vinurile roze din lume. Cu toate acestea, aceasta practica este total interzisa in Franta, cu exceptia regiunii Champagne, care poate produce sampanii roze folosind acest proces.

Alege-l dupa gusturile tale

In ceea ce priveste gustul, culoarea va da si indicatii. O culoare deschisa o sa apara dintr-un vin usor si putin tanic, cu gust de fructe exotice, si o senzatie florala in gura. Acesta este cazul majoritatii vinurilor roze din Provence.

O culoare inchisa provine de la un vin cu un gust pronuntat si puternic la palat, cu arome de coacaze negre, fructe rosii si capsuni.

Culoarea iti va oferi si o idee despre soiurile de struguri folosite pentru a face acest vin roze. O culoare deschisa o sa apara din soiurile de struguri precum Cinsault din Provence, Gamay din Beaujolais sau Pinot Noir din Burgundia. O culoare inchisa o sa apara in general din soiurile Malbec, merlot sau Syrah.

Crama Girboiu ofera o varietate bogata de vin rose, iar clientii pot alege in functie de bugetul lor dar si de tipul de rose de care au nevoie. Un exemplu bun este Livia Roze, un vin rose simplu care aduce buchetul parfumat asociat in mod tipic cu acest tip de vin.  Vinul rosé este un vin care poate fi savurat destul de usor, fie ca aperitiv, fie ca vin de masa. In general, este un vin care se poate bea racit, intre 8 si 10 grade pentru rosé de aperitiv, si intre 10 si 12 grade pentru rosé de masa. Temperatura este foarte importanta in degustarea vinurilor roze. Daca este prea rece, vei pierde toate aromele, iar vinul va parea fad. Dimpotriva, daca se bea prea cald, vinul rosé, pur si simplu, nu va fi placut de baut.

Spre deosebire de unele vinuri rosii, vinul rosé este un vin care de cele mai multe ori nu necesita aerare speciala. Vinurile roze sunt de obicei vinuri care pot fi deschise in ultimul moment. Pe de alta parte, este necesar sa te asiguri ca vinul este la temperatura potrivita.