Factura este de departe, cel mai des vazut document, fie ca ne referim la persoane fizice autorizate (PFA), intreprinderi mici si mijlocii (imm) sau mari contribuabili. Facturile fiscale intra in categoria tipizate. Aceste facturi sunt utilizate in mai multe scopuri astfel incat la utilizatorul final sa ajunga exact ceea ce trebuie.
Factura fiscala este un act contabil trimis de la furnizor catre un posibil client, ce contine o lista clara cu produsele comercializate, respectiv serviciile prestate clientului de catre furnizor, conform unui contract intre cei doi, sau nu.
Ce trebuie sa apara pe factura
O factura fiscala valabila trebuie sa aiba o serie, un numar, binenteles data de facturare, datele de identificare fiscala ale furnizorului cat si pe cele ale clientului, lista tuturor serviciilor prestate sau produse achizitionate, cantitatea acestora, pret unitar, cota TVA, totalul partial (fara TVA) dar si cel general (cu TVA). Poti gasi mai multe modele de facturi fiscale pe care sa le utilizezi in diverse scopuri in functie de modul in care acestea raspund cerintelor tale. Alege facturile fiscale astfel incat sa fie exact ceea ce cauti si sa nu te confrunti cu probleme ulterior. Gaseste facturile potrivite si cu siguranta vei reusi sa le folosesti usor. Cumparand facturi deja facute este mult mai usor doar sa le completezi si sa le trimiti clientului tau, conform contractului.
Programe de facturare
Pana in 2007, in tara noastra, facturile erau documente tipizate, trimise, inseriate si numerotate de catre Ministerul Finantelor si Imprimeria Nationala, si acestea erau cumparate de catre persoanele juridice prin distribuitori sau cu ajutorul tipografiilor. Facturile erau gasite in format A4 sau A5, iar un facturier era de fapt un carnet cu un numar de 50 de facturi.
Facturile aveau campuri ce erau completate ulterior de agentii economici, manual, cu pixul. Companiile mult mai mari, aveau propriile lor programe de facturare care imprimau detaliile unei facturi in spatiile libere.
Din 01 ianuarie 2007, facturile fiscale si chitantele emise de catre firmele din tara nu mai sunt documente cu regim special, si pot fi acum emise de fiecare firma, cat timp respecta un lucru: sa contina informatii reglementate prin Codul Fiscal.
Tot in 2027, au aparut diferite programe de facturare, care se instaleaza pe un calculator si care au niste preturi rezonabile.
Beneficii ale programelor de facturare
In functie de alegerea unei companii ce iti poate livra acest program, programele de facturare aduc o multitudine de avantaje ce simplifica munca oferind mai multe avantaje:
Documentele se emit intr-un mod rapid
Datele se completeaza automat
Configurarea preturilor in functie de clienti
Accesul facil la rapoarte si grafice
Emiterea devizelor direct din program
Ofera de altfel posibilitatea lucrului cu agentii
Registrul de casa se poate incheia pe diferite tipuri de monede
Testarea de face 30 zile, fara costuri suplimentare
Este nevoie de o singura licenta ce poate fi folosita pe mai multe pc-uri.
Cand ai nevoie de o factura fiscala?
Factura trebuie emisa catre fiecare beneficiar, conform Codului fiscal, atunci cand:
Exista livrari de bunuri si prestari de servicii.
Cand exista vanzari la distanta facute
Pentru livrarile de bunuri ce au loc in spatiul intracomunitar
Pentru un avans incasat.
Factura fiscala nu este obligatorie cand:
Exista livrari de bunuri sau prestari de servicii facute de firme sau de persoane fizice autorizate. Codul fiscal arata ca emiterea facturii nu este obligatorie in multe cazuri- caz in care factura fiscala este inlocuita de bon fiscal.
Ca sa iti dai seama mai repede ce este o factura fiscala: este un document pe care il primesti aproape de fiecare data cand mergi la cumparaturi precum: mobila, ustensile, obiecte electrocasnice etc.